Melno pupiņu biezzupa ar salsu

photo 3

Sen, sen jau Rīgā meklēju šīs pupiņas, vairākas reizes neīstās nopirku. Tad nu pagājušonedēļ sanāca būt centrāltirgū, kur arī dārzeņu paviljonā, vienā no vidējiem stendiem pamanīju šīs pupiņas – saucas melnās sviesta pupiņas.

Pupas satur 20% olbaltumvielas un tikai 2% tauku un 58% ogļhidrātu. Pupas ir bagātīgs B1, B1, B2, B6, K, PP, C vitamīnu avots. Pupas satur arī minerālvielas – dzelzi, kalciju, fosforu, kāliju, magniju, nātriju, jodu un balastvielas.


photo 1

Beidzot varēju uztaisīt melno pupiņu biezzupu, kuru biju jau sen kārojusi redzot receptes ārzemju blogos, jo melnās pupiņa ir ļoti populārs ASV un Meksikāņu ēdiens. 

Es gatavoju šādi:

350 gr nemērcētas pupiņas izvāra ( 8 h mērcē un tad stundu uz mazas uguns vāra)

1 sīpols

4 ķiploka daiviņas

buljona kubiņš

1 tk malts kumins ( var nopirkt veikalā Avokado Tērbatas ielā)

1 tk paprika

nedaudz raudene, čilli

1 ēdk tomātu pastas

sāls

olīveļļa

1/2 laima sula

Salsai:

1/2 sarkanais sīpols

tomāts

neliels avokado

kinza

1. Katliņā vai uz pannas ( es parasti apcepu katliņā, lai nav speciāli panna jāsmērē) apcep sakapātu sīpolu un ķiploku.

2. Pievieno pupiņas( ar visu melno ūdeni) tomātu pastu un garšvielas, vāra 30 minūtes uz mazas uguns, lai garšas savienojas.

3. Sabenderē vēlamajā konsistencē ar rokas blenderi, pievieno laima sulu.

4. Salsas sastāvdaļas sīki sagriež un samaisa.

4. Pasniedz ar salsu.

MMM, viena no garšīgākajām zupiņām:)!

Ir arī vienkāršāka recepte – vienkārši uzvāra, sablenderē un pieliek sāli un garšvielas.

 

One thought on “Melno pupiņu biezzupa ar salsu

  1. Atpakaļ ziņojums: mmiezite, Melno pupiņu biezzupa ar salsu - home made

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s