Sāļie pīrāgi/Quiche

Jā, sanāk arī man pa virtuvi padarboties, bet ne tādos apgriezienos kā agrāk protams, šoreiz viss jāpakārto mazā Timoteja ritmam un lielā gatavošana notiek kādā no gulēšanas laikiem. Šoreiz gastranomisko izvirtību iemesls bija mana mīļā vīra dzimšanas diena. To parasti atzīmējam šaurā logā, ar vistuvākajiem- vecākiem. Es katru reizi cenšos viņus ar ko gardu pabarot un iepriecināt. Jāņem noteikti vērā, kas garšotu vīram, saldajā parasti ir kāda šokolādes kūkas versija:). Izlēmu par labu sāļajiem pīrāgiem, jo tie var tikt izcepti iepriekš, un pirms pasniegšanas uzsildīti. Tas ir ļoti ērti māmiņām un tad, kad nav daudz laika tieši pirms vakariņām.

Pīrāgu receptes pārsvarās satur saldo krējumu, tāpēc centos sakombinēt no vairākām receptēm, tādu, kas ir bez saldā krējuma, jo to uzturā nelietojam. Sanāca likt klāt pienu, kas nav ideāli, nākošreiz gribu izmēģināt ar sojas pienu un atrast arī aizstājēju olām.

Izcepu 2 pīrāgus-1 ar lasi un 1 ar šķinķi. Tiem ir daudz un dažādu versiju, var eksperimentēt.

Mīklai:

175 gr milti (vienu taisīju pilngraudu, vienu no parastajiem)

75 gr sviests

nedaudz auksta ūdens

šķipsniņa sāls

Virtuves kombainā ar nazi sasmalcina sviestu ar miltiem un sāli līdz veidojas drumstalas. Tad izmantojot pulse režīmu, pievieno pa drusciņai aukstu ūdeni, kamēr mīkla saveļas bumbā. Ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz 30 min. Es mīklu pagatavoju jau iepriekšējā dienā.  Mīklu izrullē, tā lai ir lielāka par formu, un iznāk arī maliņām. Formas pamatni izklāj ar cepamo papīru. Ieklāj izrullēto mīklu, piespiež pie maliņām, svarīgi lai nekur nav plānu malu, vai caurumu, savādāk pildījums iztecēs cauri.  Tad formā ieklāj vēl cepamo papīru un ieber pupiņas (īstās vai ari speciālās keramiskās Baking beads). Man jau ir pupiņas, ko vienmēr izmantoju, viņas var pēc tam daudz reiz izmantot.Cep 180 C 20-25 minūtes, izņem pupiņas, cep vēl 5 minūtes.  Tad liek pildījumu…

Pīrāgs ar lasi un kabačiem


IMG_1949

( 23 cm kūkas formā)

2 olas

150 ml piens

sāls, pipari, paprikas pulveris

60-100 gr kūpināta laša ( tas kas vakumā nelielos iepakojumos pārdodas, blakus mazsālītajam)

25 gr čedaras siera

pāris zaļie lociņi

Pildījumam sajauc 2 olas, 150 ml piena, sāli, piparus, skābo krējumu nedaudz paprikas pulvera. Sagriež jauno kabaci plānās šķēlītēs. Pilngraudu mīklas pamatni izklāj ar pusi kabača, tad kārto strēmelītēs sagrieztu kūpināto lasi, pusi no lociņiem, tad atkal kabačus. Tad pārlej pildījumu, pārkaisa vēl lociņus ,un beigās uzkaisa sieru. Cep kamēr siers zeltains.

Pīrāgs ar šķinķi (Quiche Lorraine)

( 28 cm kūkas formā)

2 olas

150 ml piena

sāls, pipari

200 gr šķinķis/bekons/krūtiņa derēs jebkurš

puse neliela sīpola

200 čedaras siera

4 ēdk skābā krējuma

1/2 neliela sīpola

1 tomāts

svaigs vai kaltēts timiāns

Pildījumam sajauc 3 olas, 150 ml piena, sāli, piparus, timiānu un skābo krējumu. Sķinķi apcep kopā ar sīpolu. Mīklas pamantē liek šķinķi, tad lielāko daļu siera, tad pārlej pildījumu, liek ripiņās sagrieztu tomātu un beigās uzkaisa atlikušo sieru. Cep kamēr siers zeltains.


IMG_1950

Pīrāgus pasniedzu kopā ar cēzara salātiem. Saldajā bija Franču šokolādes kūka ar saldējumu.

One thought on “Sāļie pīrāgi/Quiche

  1. Atpakaļ ziņojums: mmiezite, Sāļie pīrāgi/Quiche - home made

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s