Sarkanbaltsarkanā kūka ar dabīgām krāsvielām

Jau sen gaidīju  šo nedēļu, jo biju nolēmusi izmēģināt Sarkano samta kūku,  jeb Red velvet cake.
Tā kā esam starp diviem valsts svētkiem – 11. un 18. novembri, bija īstais laiks, lai ķertos klāt šai kūkai. Internetā ir daudz un dažādu recepšu, taču tikai nedaudzas piedāvā šo kūku pagatavot bez pārtikas krāsvielas, kas man arī šķita pietiekoši izaicinoši. 

Šai kūkai kalorijas neskaitam, galu galā – 18. novembris ir tikai reizi gadā:)!




Kūkas pamatnei:
2 x 23 cm tortes formas ar izņemamu apakšu ( šādi tiešām ir labāk, jo mīkla ir diezgan mitra, un cepot vienā, būs jācep daudz ilgāk, tā riskējot pazaudēt sarkano toni)

165 gr sviests, istabas temperatūrā
1 citrona sula
350 gr cukurs
3 olas
175 g milti
1 tk soda
1 tk sāls
1 ēdk etiķis
230 gr biešu biezenis
1.5 ēdk kakao
2/3 paciņas Kāruma svaigā siera
 
 
Krēmam
180 gr sviests, istabas temperatūrā
300 gr pūdercukurs
nedaudz vaniļas un mandeļu esences
1 vesela paciņa un atlikusī 1/3 paciņa Kāruma svaigā siera
 
Pirms cepšanas 
 
1. Jāsāk ar to ka izmantoju Rimi pirktās tvaicētās bietes, tad tās kārtīgi samalu kombainā, pievienojot nedaudz to sulu arī. Šim biezenim jābū tiešām smalkam, jo tad mīklā būs pietiekami  daudz sarkano krāsu daļiņu.
2. Ieslēdz cepeškrāsni uz 170 C. Tortes formas apakšiņas izklāj ar cepamo papīru, lieko nogriež nost, ar sviestu iesmērē formas malas.
Tad tajā pašā kombainā sakuļ sviestu ar krēmsieru, kamēr viendabīgs, pievieno pakāpeniski cukuru, un pa vienai – olas. Pievieno beigās arī etiķi un citrona sulu un biešu biezeni.
 
3. Bļodā sajauc kakao, sodu, sāli un miltus. Pievieno slapjo mīklas massu un visu sajauc.
4. Mīklu vienmērīgi sadala starp abām formām un liek cepties kādas 30 min, kamēr zobbakstāmais iebakstīts nāk ārā sauss.
 
Pamatnes atdzesē, un tikai tad ņem ārā no formām. 
 
Krēmu gatavo visas sastāvdaļas sajaucot ar mikseri kopā, kamēr krēms ir viendabīgs un  gaisīgs. Var pievienot pūdercukuru pēc garšas, jo krēms sanāca ļoti salds, un pieļauju ka var arī mazāl likt pūdercukuru.
 
Ar spatulu vai speciāli garnēšanai paredzētu līdzināmo rīku sākumā krēmu iesmērē vidū, kādu 1-1.5 cm noteikti. Tad virsū liek otru kūkas daļu, krēmu visu liek virsū, pamazām izlīdzinot, un ļaujot tam iet pāri malām, kur to vēlāk izlīdzina. Uzmanīgai jābūt, jo no biskvīta atdalās vietām mazas drupačiņas, un tām nevar ļaut iejaukties baltajā krēmā.
Kad visa kūka noklāta ar krēmu, tad to var izdekorēt ar dzērvenēm vai citām sarkanām ogām, vai atstāt baltu. Kūku var ielikt ledusskapī lai nedaudz atdziest.
 
Vēl no šīs mīklas var gatavot arī mafinus, varbūt pieliekot klāt drusku vairāk miltu. Un kad tie atdzisuši, tiem virsiņas var nosmērēt ar balto krēmu.
 
Lai visiem jauka šī nedēļa, kā arī priekšā stāvošās brīvdienas, kad ģimeni, draugus vai darba kolēģus iepriecināt ar šādu kūku!
 
P.S.
Paldies visiem degustētājiem vakar;), viena ar šo kūku nekādi nebūtu tikusi galā!
Kūka bez dekorācijām, var atstāt arī šādu.
 
Ar dzērvenītēm – tās piedeva patīkamu skābumu saldajai kūkai.
Sarkanbalt sarkanā samta kūka:)!

Un no šīs pašas mīklas sanāca arī šādas mazas kūciņas. Mīklai pievienoju nedaudz vairāk miltu un cepamo pulveri!

 

3 thoughts on “Sarkanbaltsarkanā kūka ar dabīgām krāsvielām

  1. Paldies par recepti🙂 Izskatās tik kārdinoši😉 Šī turklāt ir viena no kūkām, ko jau sen kā gribu izmēģināt, bet arvien atturējos tieši tās pārtikas krāsas dēļ. Kāda ir garša – nu es domāju – kā garšo tas biešu biezenis, kopā ar kakao? Un vēl gribēju precizēt – krēmam ir 1,4 no Kāruma siera paciņas?paldies🙂

  2. Jā, sanāk ka receptē kopā aiziet 2 paciņas siera ( nepatīk pārpalikumi:)) 2/3 paciņas mīklā un 1 un atlikusī 1/3 krēmam , palabošu recepti. Pieļauju ka krēmam var likt klāt drusku mazāk sviestu, un pūdercukuru, to tad pēc garšas. Kūkas biskvīts garšoja diezgan labi, tas kakao itkā neitralizē tās bietes, visi vīrieši arī apēda, un neviens neko neminēja par biešu garšu. Viņš sanāk tāds mitrs un diezgan piesātināts – no krēmsiera un bietēm. Lai izdodas:)!

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s