Bezē kūkas manā gaumē ( angliski Meringues)

Kādā piektdienas vakarā biju uz jauku džeza koncertu kafejnīcā Bonēra, kur nobaudīju šīs bezē kūciņas. Jāsaka ka Latvijā vēl tādas nebiju redzējusi, taču manā recepšu grāmatā ir vairākas šo kūciņu variācijas.

Tās būs īpaši piemērotas, ja gribēsiet viesus pārsteigt ar ko neredzētu, vai arī tradicionālās kūkas un tortes apnikušas un prasās ko gaisīgu.
Iesaku pašus bezē gatavot iepriekšējā vakarā.

Nepieciešamais 6 porcijām:

4 olu baltumi
sāls šķipsniņa
225 gr cukura
200 ml saldā krējuma
50 gr tumšās 70% šokolādes
ogas vai augļi pēc izvēles( izmantoju vasarā lasītās mellenes un pa ķekariem sasaldētās jāņogas)

1. Ieslēdzam cepeškrāsni uz 120-130 C . Bļodā ar mikseri sākam putot olu baltumus ar sāli, kad jau massa sāk smuki putoties, pa 1-2 ēd.k. pievienojam cukuru, atkal putojam, atkal pievienojam cukuru, atkal putojam, kamēr viss cukurs pievienots un veidojas stingras putas.

2. Uz cepampapīra izklātas cepešpannas liekam  6 pikas, izveidojot kā aplīšus 12-15 cm diametrā un ar nedaudz augstākām maliņām un iedobīti vidiņā( tikai ne plānu, tikai nedaudz lai vidus ir zemāks par malām), liekam tā lai tās savā starpā nesaskarās.

3. Liekam cepties. Pēc kādas pusstundas nogiežam temperatūru uz 110 C, tad vēl cepam kādu stundu. bezē paliks nedaudz brūnīgi, bet galvanais nepiededzināt augstā temperatūrā. Kad gatavi, atveram nedaudz cepeškrāsns durtiņas, lai iziet lielākais karstums, tad  es aizvēru un atstāju uz nakti vēl kalst.

4. Pirms pasniegšanas sagatavojam/atkausējam augļus vai ogas. Saputojam putukrējumu, pēc garšas pievienojot cukuru, bet nevajadzētu pārāk saldu. Izkausējam ūdens peldē tumšo šokolādi, saliekam bezē uz šķīvīšiem kuros tie tiks pasniegti, un ar tējkaroti aplaistam bezē ar šokolādes strīpiņām. Kad tā nedaudz padzisusi, liekam vidū putukrējumu un rotājam ar augļiem vai ogām.

Viegls un gana interesants deserts gatavs:)

Lai izdodas,

Madara

2 thoughts on “Bezē kūkas manā gaumē ( angliski Meringues)

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s